Aleykum selam.
Soru: E471 maddesi olarak gıdalarda bulunan sığır jelatini bir diğer adıyla hayvansal yağ, dondurma, pasta, krem şanti ve bir çok alanda kıvam arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Detayını araştırdığımızda elde edilen bu yağın her türlü hayvanın kemiği, derisi vs. kullanılarak üretildiği kesindir.Üstelik türkiyede bu üreticiliği kabul eden hiçbir firma bulunmamaktadır. Bu yüzden gelen yağlar yurt dışından ithal gelmektedir. Gıdaların üzerinde her ne kadar domuz yağı ve katkıları yoktur yazısı bulunsada uzmanlar tarafından '' % bitkiseldir '' yazısı bulunmayan gıdalara güvenmeyin deniliyor. Bu durumda bu gıdaların tüketilmesi ne kadar uygundur?
Cevap: Jelatin dönüşüme uğramış bir maddedir. Yani jelatin, dönüşüm sonucu artık et ve kemikle alakası olmayan ayrı bir madde hâline gelmiştir. İçkinin sirkeye, etin tuza dönüşmesi gibi... Haram olan bir madde, helal olan bir maddeye dönüşürse bu madde artık helal olur. Dolayısıyla hangi maddeden imal edilirse edilsin, bu gibi jelatinleri kullanmak caizdir. Çünkü artık temiz olan başka bir maddeye dönüşmüştür.