Hoş Geldiniz!

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için Giriş yapın.

Eğer üyeliğiniz yoksa Kayıt olun.

Gönderen Konu: kadının eşi üzerindeki hakları nelerdir?  (Okunma sayısı 27916 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı tevhıdinancı

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 23
kadının eşi üzerindeki hakları nelerdir?
« : 29 Mayıs 2012, 13:19:41 »
kadının kocası üzerindekı hakları nelerdir.bir erkek eşini yataga davet ederse ve kadında rahatsız oldugunden dolayı eşinin istegini ret ederse bunda bir günah varmıdır. veya kadın birliktelik istemedigi halde eşi onunla zorla beraber olabilirmi?

Çevrimdışı Kelâmul Hak

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 74
Ynt: kadının eşi üzerindeki hakları nelerdir?
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2012, 00:45:03 »
Bu konuyla ilgili şu hadislere rastladım :


Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:
 
"Bir adam hanımını yatağına davet ettiği zaman o gelmeyecek olursa ve kocası ona kızgın olarak sabahlarsa melekler o kadına sabaha kadar lanet eder." (Buhari, Müslim)

"Bir kadın kocasının yatağını terk ederek gecelerse melekler ona lanet eder." (Buhari, Müslim)

"Nefsim elinde bulunan Allah'a yemin ederim ki, bir erkek karısını yatağana çağırınca kadın bundan kaçınırsa gökte bulunan şey (melekler) kocası ondan razı oluncaya kadar  o kadına kızgın olurlar." (Buhari, Müslim)

"Bir kadının, kocası evde olduğu halde onun iznini almadan nafile oruç tutması caiz olmaz. Kocasının izni olmadan evine başkalarını sokması helal olmaz." (Buhari)

"Eğer birinin başkasına secde etmesini emretseydim, kadının kocasına secde etmesini emrederdim." (Tirmizi rivayet etti ve sahih dedi.)

"Kocana karşı ne durumda olduğuna dikkat et. Çünkü kocan senin cennetin veya cehennemindir." (Nesei)

"Kocasının evinden isinsiz çıkan kadın, dönünceye veya tevbe edinceye kadar melekler ona lanet okurlar." (Taberani)
 


Yönetici kardeş daha detaylı yazacaktır.

Çevrimdışı el-Vakkâf inde'l-Hak

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • İleti: 130
Ynt: kadının eşi üzerindeki hakları nelerdir?
« Yanıtla #2 : 19 Temmuz 2012, 16:48:50 »
Soru: bir erkek eşini yataga davet ederse ve kadında rahatsız oldugunden dolayı eşinin istegini ret ederse bunda bir günah varmıdır. veya kadın birliktelik istemedigi halde eşi onunla zorla beraber olabilirmi?

Cevap: Erkeğin eşini yatağa davet etmesi üzerine, kadının şer'i bir mazereti olmaksızın ona icabet etmemesi durumunda kadın sabahlayıncaya kadar melekler ona lanet eder;

Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurdu:

“Erkek hanımını yatağına davet eder de kadın gelmezse melekler, sabahlayıncaya kadar ona lanet ederler.” (Buhari, Müslim)

Bu hadisten anlaşıldığı üzere kadın, kocasının yatak davetine icabet etmezse melekler kadına sabhlayıncaya kadar lanet eder. Fakat kadının şer'i bir mazereti söz konusu ise ve o zaman icabet edecek durumda değilse durumu güzel bir uslüb ile eşine bildirip onun isteğine icabet edememesinin nedenlerini bildirmelidir ve bu durumda erkeğin anlayışlı olması ve eşine eziyet etmekten kaçınması gerekir. Erkek kadının kendisine icabet etmemesi durumunda ona vaazu nasihat edip, kendisinin onun üzerinde haklarını ve düzenli bir aile yapısının oluşabilmesi için kadının kendisine masiyet dışında itaat etmesi gerektiğini delilleri ile izah etmelidir. Fakat kadın yine anlamıyorsa İslam'ın erkeğe tanıdığı yatağını ayırma ve kadını dövme gibi haklarını kullanabilir. Bu sırf kadını terbiyet etmek içindir. 

Çevrimdışı rmoon

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: kadının eşi üzerindeki hakları nelerdir?
« Yanıtla #3 : 28 Mayıs 2013, 23:47:14 »
Konuyla ilgili cevapları okudum bunlara istinaden. Birşeysormak istiyorum. Koca hiçbir problem olmadığı halde sabahlara kadar bilgisayar başında oturuyor ve eşini yanlız bırakıyorsa burada kadının hakkı nedir?. Ve bu sürekli oluyorsa kadın ne yapmalıdır?

Çevrimdışı Hak Mücadelesi

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • İleti: 1245
Ynt: kadının eşi üzerindeki hakları nelerdir?
« Yanıtla #4 : 06 Haziran 2013, 12:59:07 »
Soru: Koca hiçbir problem olmadığı halde sabahlara kadar bilgisayar başında oturuyor ve eşini yanlız bırakıyorsa burada kadının hakkı nedir?. Ve bu sürekli oluyorsa kadın ne yapmalıdır?
 
Cevap: Burada adam, bilgisayar başında yaptığı amele göre hüküm alır.

Eğer sabaha kadar bilgisayar başında İslam’a aykırı şeyler yapıyorsa veya vaktini oyun, eğlence, sohbet gibi şeylerle boşa harcıyorsa haram işlemektedir. Ama İslam için, İslam davasına hizmet etmek için bilgisayarda çalışıyorsa bunun bir sakıncası olmaz. Tabii kadının hakkını vermek şartıyla… Yani; kadının hakkını çalıştığından dolayı gece vermeye imkânı yoksa gündüz vermelidir. Fakat kadının hakkını hiçbir şekilde vermiyorsa, bu adam öncelikle uyarılır. Eğer hâlâ hanımının hakkını vermezse, bu durumda kadın boşanma talep edebilir. Çünkü kadının hakkı vardır ve hakkının ona verilmesi gerekir.


SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Yapılan paylaşımlar vesilesi ile Allah'ın razı olmadığı, İslam'a zıt olan şirk (Allah'a ait hak, sıfat ve yetkileri Allah'tan başkasına veyahut Allah'la beraber başkasına vermektir) ve küfür (gerek inatla gerek cehaletle gerekse inat edenleri taklit sebebiyle Allah'ın tevhidini inkar ve rasulünü yalanlamaktır) içeriklere veyahut bunların savunuculuğunu yapan kurum veya kuruluşlara ulaşmanız halinde hiçbir sorumluluk kabul etmiyoruz.
Facebook  Twitter  Google