Hoş Geldiniz!

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için Giriş yapın.

Eğer üyeliğiniz yoksa Kayıt olun.

Gönderen Konu: İbadetlerde unutma kaidesi ibadeti bozmaz.  (Okunma sayısı 7822 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı redvekabul

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4
İbadetlerde unutma kaidesi ibadeti bozmaz.
« : 04 Kasım 2018, 15:20:14 »
s.a.

Bu verdiğim linkte geçen "İbadetlerde unutma kaidesi ibadeti bozmaz." cümlesindeki "unutma kaidesi" sözünden kasıt nedir, açıklayabilir misiniz.

http://www.islaminida.com/forum/index.php?topic=5019.0

Allah.c.c. ilminizi artırsın.

Çevrimdışı Hak Mücadelesi

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • İleti: 1245
Ynt: İbadetlerde unutma kaidesi ibadeti bozmaz.
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2019, 00:14:11 »
Soru: Bu verdiğim linkte geçen "İbadetlerde unutma kaidesi ibadeti bozmaz." cümlesindeki "unutma kaidesi" sözünden kasıt nedir, açıklayabilir misiniz.

Cevap: Cehalet ile unutmak arasında fark vardır. Cehalet, kişinin kendisinden kaynaklıdır; kişi bilmek için güç sarf etmediği ya da gafil kaldığı için cahil olur, bundan dolayı mazeretli değildir. Unutmak ise kişinin elinde değildir. Bu sebeple Rasulullah (s.a.s), "Allahu Teâlâ ümmetimi hataen ve unutarak işledikleri sebebiyle sorumlu tutmaz."* buyurmuştur.

Unutmak yani sehiv sebebiyle kişi sorumlu olmaz. Dolayısıyla bir kimse ibadetinde bazı şeyleri yaptığını unutursa hatırlayıncaya kadar sorumlu tutulmaz, hatırladığı zaman da eğer unuttuğu şey rükün ise unuttuğunu tamamlar ve sehiv secdesi yapar, eğer unuttuğu vacip ise sadece sehiv secdesi yapar. Eğer uzun zaman geçtikten sonra unuttuğunu hatırlar ve telafi etme imkânı yoksa affedilir. Ancak hatırlamadığı sürece Allah (c.c) katında sorumlu değildir ve ibadeti de bozulmuş sayılmaz.

* (İbni Hibban; Hâkim rivayet etti ve “sahih” dedi.)


SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Yapılan paylaşımlar vesilesi ile Allah'ın razı olmadığı, İslam'a zıt olan şirk (Allah'a ait hak, sıfat ve yetkileri Allah'tan başkasına veyahut Allah'la beraber başkasına vermektir) ve küfür (gerek inatla gerek cehaletle gerekse inat edenleri taklit sebebiyle Allah'ın tevhidini inkar ve rasulünü yalanlamaktır) içeriklere veyahut bunların savunuculuğunu yapan kurum veya kuruluşlara ulaşmanız halinde hiçbir sorumluluk kabul etmiyoruz.
Facebook  Twitter  Google