Hoş Geldiniz!

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için Giriş yapın.

Eğer üyeliğiniz yoksa Kayıt olun.

Gönderen Konu: Abdest  (Okunma sayısı 8768 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı arastirmaci

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 62
Abdest
« : 27 Aralık 2011, 20:52:07 »
selamun aleykum

Bizim bir arkadaş abdest alır almaz en fazla 2 dk sonra böbrek ve bağırsak sorunlarından dolayı abdesti bozuluyor. Bu durumda arkadaş ne yapmalıdır.

Allah'a emanet olun inşeAllah

Çevrimdışı Tevhidi İnanç

  • Site Yetkilisi
  • *****
  • İleti: 1382
Ynt: Abdest
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2011, 23:57:39 »
selamun aleykum

Bizim bir arkadaş abdest alır almaz en fazla 2 dk sonra böbrek ve bağırsak sorunlarından dolayı abdesti bozuluyor. Bu durumda arkadaş ne yapmalıdır.

Allah'a emanet olun inşeAllah



Cevap: Hastalık nedeniyle kendisinden damla damla idrar akan veya dışkısının çıkmasını önleyemeyen kimse, namaz vaktinin evvelinden sonuna kadar olan süre içerisinde abdest alıp namaz kılacak kadar mühlet bulabileceğini kesin olarak bilirse, namazı mühlet bulduğu vakitte kılmalıdır. Bulduğu mühlet yalnızca namazın farzlarına yetecek kadar olursa, yalnızca namazın farzlarını yerine getirmeli, ezan, ikamet, kunut ve müstehap zikirler gibi müstehap olan amelleri terk etmelidir.

Abdest ve namaza yetecek kadar mühlet bulamayan kimseden ve namaz esnasında birkaç defa idrar damlaları çıkarsa, ilk abdesti yeterlidir ve her namazda vakit girdikten sonra abdest alır ve bu abdesle vakit içinde dilediği kadar namaz kılabilir.

Kendisinden peş peşe dışkı çıkan kimse, abdestten hemen sonra namaza başlamalıdır. Unutulan secde, teşehhüt ve ihtiyat namazı için, onları namazdan hemen sonra yerine getirecek olursa, yeniden abdest alması gerekmez.

İdrarı damla damla süzülen kimse, namaz için, içinde pamuk veya başka bir şey olan ve idrarın başka yerlere bulaşmasını önleyen bir keseyle kendini korumalıdır ve farz ihtiyat gereği abdestten önce necis olan idrar mahrecini yıkamalıdır. Yine dışkısını tutamayan kimse, mümkün olduğu takdirde namaz süresince dışkının başka yerlere bulaşmasını önlemeli ve meşakkati olmadığı takdirde, farz ihtiyat gereği, her namaz için dışkı mahrecini yıkamalıdır.

İdrar ve dışkısını tutamayan kimsenin, hastalığı zamanında vazifesi gereği kıldığı namazları, hastalıktan kurtulduktan sonra kaza etmesi gerekmez. Ama namaz vakti geçmeden hastalığı iyileşirse, farz ihtiyat gereği, o vakitte kıldığı namazı yeniden kılmalıdır.

Hastalıktan dolayı kendisinden yel çıkmasını önleyemeyen kimse, dışkısının çıkmasını önleyemeyen kimse gibi amel etmelidir.



SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Yapılan paylaşımlar vesilesi ile Allah'ın razı olmadığı, İslam'a zıt olan şirk (Allah'a ait hak, sıfat ve yetkileri Allah'tan başkasına veyahut Allah'la beraber başkasına vermektir) ve küfür (gerek inatla gerek cehaletle gerekse inat edenleri taklit sebebiyle Allah'ın tevhidini inkar ve rasulünü yalanlamaktır) içeriklere veyahut bunların savunuculuğunu yapan kurum veya kuruluşlara ulaşmanız halinde hiçbir sorumluluk kabul etmiyoruz.
Facebook  Twitter  Google