Hoş Geldiniz!

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için Giriş yapın.

Eğer üyeliğiniz yoksa Kayıt olun.

Gönderen Konu: Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi  (Okunma sayısı 9361 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ekrem

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 21
Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi
« : 14 Kasım 2011, 21:57:25 »
Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi’nin heryerde söylendiği gibi gerçekten böyle bir fetvası var mı?

“Benim elimden gelse Türkleri Arap yaparım, diğer müslümanları da. Bunların vaktiyle Araplaşmadığına da çok eseflenirim. Arap dili, ne Türk diliyle ne de Çerkes diliyle  kıyas kabul etmeyecek derecede üstünlüğe sahip olduğundan, insanın, milliyetin küçüğüne sahip olup da onunla iftihar edeceğine büyüğüne sahip olarak onunla iftihar etmesi daha karlı ve makul olur.” (Yarın dergisi,  14 nisan 1930)

Çevrimdışı Hak Mücadelesi

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • İleti: 1245
Ynt: Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi
« Yanıtla #1 : 15 Kasım 2011, 00:23:08 »
Cevap: Evet, bu söz Şeyhul-İslam Mustafa Sabri'ye aittir.

Sözün izahını yapmamız gerekirse; Arapça Kur'an dili olup yapısıyla da tüm dillerden zengindir ve bu yönüyle üstünlüğe sahiptir. Araplar, kendi dilleri olması nedeniyle Arapça konuşurlar. Mustafa Sabri bu sözünde insanların, hatta Müslümanların da Arap olup Arapçayı konuşup anlamalarını kastetmiştir. Ayrıca burada Türklerin milliyetçilik duygularını eleştirmiştir. Zira Türklerdeki bu derin milliyetçilik sevgisi dinlerinin dahi önüne geçmiştir. Mustafa Sabri burada "Türk milliyetçiliği gibi basit bir şeyle övüneceklerine Arap olup, Kur'an dilini anlama yetisine sahip olsalardı da bununla övünselerdi keşke" demek istemiştir.

Çevrimdışı ekrem

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 21
Ynt: Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi
« Yanıtla #2 : 09 Aralık 2011, 00:38:00 »
"milliyetin küçüğüne sahip olup da onunla iftihar edeceğine büyüğüne sahip olarak onunla iftihar etmesi daha karlı ve makul olur.”
İstersen yeryüzündeki en asil en güçlü millet ol övünmek yine yanlış yine yanlış. Türk olmak marifetmi? Arap olmak marifet mi? Bence Türklerdeki bu milliyetçilik hastalığı çok daha güzel bir şekilde açıklanabilirdi. (-ki Mustafa Sabri Efendide bunu yapabilecek ilme sahiptir birkaç yazısını okumuştum).
"Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem ise topraktandır. Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi..." diyor Hz Muhammed (s.a.v). Milliyetin büyüğü ya da milliyetin küçüğü diye bir kavram yoktur. Araplar "Arapçayı biliyorlar-konuşuyorlar" diye hiçbir açıdan farklı değiller. Mustafa Sabri Efendi'nin anlatmak istediği güzel birşey, iyi bir noktaya değinmek istemiş ama hem yanlış bir yol izlemiş ve hem de yanlış kelimeler seçmiş.
Neyse ki izah yapılınca sözün gerçek manasını anladım. Allah razı oslun


SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Yapılan paylaşımlar vesilesi ile Allah'ın razı olmadığı, İslam'a zıt olan şirk (Allah'a ait hak, sıfat ve yetkileri Allah'tan başkasına veyahut Allah'la beraber başkasına vermektir) ve küfür (gerek inatla gerek cehaletle gerekse inat edenleri taklit sebebiyle Allah'ın tevhidini inkar ve rasulünü yalanlamaktır) içeriklere veyahut bunların savunuculuğunu yapan kurum veya kuruluşlara ulaşmanız halinde hiçbir sorumluluk kabul etmiyoruz.
Facebook  Twitter  Google