Hoş Geldiniz!

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için Giriş yapın.

Eğer üyeliğiniz yoksa Kayıt olun.

Gönderen Konu: Hilal gözüktü-gözükmedi  (Okunma sayısı 13353 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ekrem

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 21
Hilal gözüktü-gözükmedi
« : 01 Eylül 2011, 11:11:25 »
Selamun Aleykum

Bu senede her zaman ki gibi hilal gözüktü mü gözükmedi mi kargaşası yine yaşandı. Fakat bu sene diğer yıllardan biraz daha farklı birşey oldu. Gözlemlediğim kadarıyla önceki yıllarda cahil halk ve devletler(örneğin tr) takvimlere bakar ve ona göre başlar, ona göre bitirirlerdi. Hiç hilal gözütü mü gözükmedi mi diye bir dertleri yoktu. Sadece tevhidi cemaatler ve bazı islam ülkeleri(islam ülkesinden kastımı anlayın) dikkat ederdi. Genelde herkes oruç tutarken biz 1 gün sonra tutar, herkes bayram kutlarken biz o günü oruçla geçirir bir gün sonra bayram yapardık. Bazende 1 gün erken yapardık hepsini. Fakat bütün tevhidi cemaatler ortaktı. Sonuçta herkesin hilali aynı. Ya görünmüştür ya görünmemiştir... Ama bu sene hiçte öyle olmadı. Örnek buradaki yetkili kardeşim şunu dedi:

Alıntı
31.07.2011 Pazar günü Şaban ayının 29. Günü olup Hilal Gözetlenmiş Fakat Görülememiştir. Takvimlerde Pazar gününün Şaban’ın 30. Günü olduğuyla ilgili bilgiler yanlıştır. Bu sebeple Şaban ayı 01.08.2011 Pazartesi tarihi itibariyle 30’a tamamlanacak ve 02.08.2011 Salı Günü Ramazanın Birinci Günü Olarak Oruca Başlanacaktır. İlk teravih 01.08.2011 Pazartesi gecesi yatsı namazını müteakiben kılınacak, yine Pazartesiyi Salıya bağlayan gece sahur yapılacaktır.

Ramazan ayı Tüm müslümanlar için Hayırlı ve Mübarek Olsun

Ben ilk okuduğumda şaşırdım. Çünkü bize tam aksi söylemişti. Sonra araştırdım da biraz.

Mesela şu sitedeki habere bakabilirsiniz:
Link verilmesi yasak olduğundan verilen link silinmiştir!

Hilalin takip edildiğini ve ramazana pazartesi başlanacağını söylüyor. Biraz araştırın sizde başka kaynaklardan bulursun.

Şu siteyide örnek olarak vereyim:
Link verilmesi yasak olduğundan verilen link silinmiştir!

Bu sitede de bayramın salı günü olduğunu, hilalin gözüktüğünü söylüyor.
Ha ama şunu da söylüyor "Umman'da ise Çarşamba Günü'nün Bayramın 1.günü olduğunu belirtildi."
Sedir ve Şakra bölgesinde hilal gözükmüş. Buna bağlı olarak Suud, Filistin, Katar, Ürdün ve Yemen vs Salı günü bayramı kutlamış ama Umman da Çarşamba bayramdır demiş.

Bu yıl aynı bu ülkeler gibi tevhidi cemaatlerde bölündü hilal meselesinde. Yani özellikle gözlemledim ki tevhidi cemaatlerin bir kısmı aynı buradaki yetkili kardeşimizin belirttiği gibi yaptı. Bir kısmı da hilalin gözüktüğünü bu sene takvim hesabının doğru olduğunu söyleyerek orucunu tuttu, bayramını kutladı.

Şimdi mesele burada siz doğru yaptınız biz doğru yaptık meselesi değil. Sonuçta tüm tevhidi cemaatler hilali izledi. Ya da yukardı dada haberleri okuyunca göreceksiniz ki ismi geçen ülkeler hilali takip etti. Hepimiz aynı hilali izliyoruz. Hilalden habersiz cahil bir guruh değiliz sonuçta. İki tarafta hilali izledi. Ama buna rağmen ortak bir sonuç yok. İşte sorulması gereken soru budur. Neden ortak bir sonuç yok? Yoksa kim haklı kim haksız hangi taraf doğrusunu yaptı tartışmasına girmenin hiçbir lüzumu yok. İki tarafta hilali araştırdı izledi. Fakat 2 farklı haber, 2 farklı sonuç çıkmış ortaya. Ha kimin orucu kabul olur kimin olmaz orası Allah azze celle'nin bileceği iş. Ama iki tarafta "kesinlikle" doğru olamaz bu konuda Ya bir taraf bayram günü oruç tuttu, ya da öteki taraf Resullulah'ın haram kıldığı şeyi yapıp ramazan ayı başlamadan 1 gün önce oruç tuttu. (adet edinilmesin diye aram kılınmıştır). Yani böyle bir fitneye düştü bir taraf ister istemez.

Yani hilalin güzel göründüğü bir yere bir merkez kurulsa, bilgili kişiler tarafından hilal gözlemlense ve islam alemine haber verilse de bu kargaşa olmasa... Neden yok?

Çevrimdışı el-Vakkâf inde'l-Hak

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • İleti: 130
Ynt: Hilal gözüktü-gözükmedi
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2011, 16:24:36 »
Ramazan-ı Şerif kameri aylardandır. Kameri aylar hilalin görünmesi ile başlar ve hilalin görünmesi ile biter. Ramazan ayı kameri aylardan olduğu için hilalin görünmesi ile başlar ve biter. Dolayısıyla ramazanın başlangıcını tespit etmek için Şaban ayının 29. günü hilal gözetlenir. Hilal görüldüğü takdirde yarın oruca başlanır ve ramazan olduğu ilan edilir. Şayet hilal görünmez veya hilalin görünmesine engel bulut ve toz varsa şaban ayı otuza tamamlanır ve ondan sonra ramazana başlanır. Aynı şekilde ramazanın bitişi şevval ayı hilalinin görülmesi ile söz konusu olur. Ramazanın 29. günü hilal gözetlenir. Şayet şevval hilali görülürse yarının bayram olduğu ilan edilir. Yok, eğer hilal görünmez ve görünmesine engel toz, bulut varsa bu durumda ramazan ayı otuza tamamlanır ve ondan sonraki gün bayram ilan edilir.

Günümüzde İslam’i diye lanse edilen tağuti devletlerde İslam kılıfı altında İslam’ın hükümlerini icra ettiklerini göstermek ve insanların gözlerini boyamak için İslam’ın bazı hükümleriyle amel ettiklerini söylerler ve bu tağutlar İslam’ın hükümlerini asıl olduğu gibi değil de bazı eklemeler, çıkartmalar yaparak kendi arzularına göre düzenleyip öyle uygularlar.  Bu tağuti sistemler, ruyet-i hilal (Hilali gözetleme) konusunda da böyle yapmışlardır. Öyle ki bunlar hilali gözetlediklerini ve hilale göre kameri ayları tesbit ettiklerini söyleseler bile bu kimseler tam olarak bu konuda ki hükümleri uygulamazlar. Dolayısıyla bizler Müslüman olarak bu kimselerin bu konuda tesbitlerine itibar etmemekle birlikte bunların ramazanın başlangıcı ve bitişi hakkında tesbitlerine de itibar etmeyiz. Müslümanlar, kendileri hilali gözetler ve netice olarak hilalin görünüp görünmediği; görüldüğü takdirde orucun başlayıp başlamadığı, bayramın başlangıç tarihini, görülmediği takdirde ayın otuza tamamlanacağını ilan eder. Ve bu konuda bir takım ihtilafların ortaya çıkması gayet tabiidir. Her ne kadar müşriklerin hilalin görünüp, görünmediği konusunda bir takım haberler bize ulaşsa da bizim için önemli olan ve itibar etmemiz gereken Müslümanların yaptığı araştırma ve bize ulaştıracağı haberlerdir. Dolayısıyla kâfirlerin yaptığı tahkik ve taklide dayalı haberler bizi ilgilendirmez. Bizim için önemli olan Müslümanlığına şahitlik ettiğimiz kimselerin bize ulaştırdığı haberlerdir. Ve bizler gücümüz nisbetinde bu haberleri sitemizde üyelere duyurmaya gayret ediyoruz.

Soru: Yani hilalin güzel göründüğü bir yere bir merkez kurulsa, bilgili kişiler tarafından hilal gözlemlense ve islam âlemine haber verilse de bu kargaşa olmasa... Neden yok?

Cevap: Allah izni ve yardımı ile bundan sonra her ay, hilalin takip edilmesiyle ilgili bilgiler sitemizde paylaşılacaktır.


Çevrimdışı ekrem

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 21
Ynt: Hilal gözüktü-gözükmedi
« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2011, 18:06:30 »
"Öyle ki bunlar hilali gözetlediklerini ve hilale göre kameri ayları tesbit ettiklerini söyleseler bile bu kimseler tam olarak bu konuda ki hükümleri uygulamazlar. Dolayısıyla bizler Müslüman olarak bu kimselerin bu konuda tesbitlerine itibar etmemekle birlikte bunların ramazanın başlangıcı ve bitişi hakkında tesbitlerine de itibar etmeyiz. "

Ki zaten ramazanın başlangıcında da bitişin de de ortaya 2 farklı haber çıkması onların sözüne bu meselede de itibar edilmemesi gerektiğini gösterdi.
Bu bizede ders oldu. Bundan sonra müşriklerin elinde bulunan medyayı takip etmek yerine, müslümanlığına şahitlik ettiğimiz buradaki kardeşlerimizin haberlerini takip ederiz. Allah razı oslun


SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Yapılan paylaşımlar vesilesi ile Allah'ın razı olmadığı, İslam'a zıt olan şirk (Allah'a ait hak, sıfat ve yetkileri Allah'tan başkasına veyahut Allah'la beraber başkasına vermektir) ve küfür (gerek inatla gerek cehaletle gerekse inat edenleri taklit sebebiyle Allah'ın tevhidini inkar ve rasulünü yalanlamaktır) içeriklere veyahut bunların savunuculuğunu yapan kurum veya kuruluşlara ulaşmanız halinde hiçbir sorumluluk kabul etmiyoruz.
Facebook  Twitter  Google